Mica poveste a marelui Rabbit

John Coltrane il admira patimas pe Johnny Rabbit Hodges (1906-1970). Stilul acestuia a fost, la vremea sa, cea mai eleganta dintre puntile intinse intre trecutul jazzului si viitorul lui, intre Bechet si Parker. In fotografiile in care pozeaza, nu se dezvaluie Johnny Hodges canta la saxofonul alto cu aerul cel mai detasat; dar scoate din instrument sunetele cele mai senzuale, cele mai catifelate. Solist imperial, a cantat pentru altii viata intreaga, aproape; sau cea mai mare parte a timpului in orchestra lui Duke Elington.

La inceputul anului 1970, Duke Ellington compune un „Poral Sidney Bechet”, cu gandul de a-i cere lui Hodges sa cante partitura pentru saxofon sopran. Johnny Hodges sovaie – a incetat sa cante la sopran cu douazeci de ani in urma; ii trimite vorba lui Ellington ca treaba o sa-l coste scump. Ellington raspunde: „Dati-i cat vrea.” Hodges n-a pastrat in casa decat un singur sopran. Este cel pe care idolul sau, Sidney Bechet, i l-a daruit dupa ce luase cateva lectii cu el, in 1924. Pe 11 mai 1970 Johnny Hodges moare, fara a fi avut timp sa inregistreze ,,Portretul lui Sidney Bechet.

In aceeasi linie melodica, desi impropriu spus, il situez pe Gaudi, iar cand zic linie melodica, ma refer la aceeasi maretie artistica. Gaudi este unul dintre arhitectii cei mai singulari din toate timpurile. A fost in mod constant inventiv, fara a idolatriza niciodata inventia: tot ce poate fi mai suspect intr-o anumita modernitate arhitecturala: violenta sa fantastica, ura sa fata de senzualitate, fata de curba si, pe scurt, fata de placut; acestea ii sunt total straine. El nu copiaza, cum se sustine cateodata, forme vegetale sau animale; el se inspira din ele, in sensul aproape fizic al termenului. De unde impresia stranie a unei arte profund naturale si totusi tinand de o geometrie subtila parabolelor si a conicelor, pentru care Battó, din Barcelona, este un exemplu splendid.

Google+FacebookTwitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *