Mic ghid de atenuare a conflictelor

atenuarea-conflictelorOri de cate ori ne trezim ca suntem suparati pe cineva, este deoarece a incalcat regulile stabilite intre noi de comun acord. O regula este o asteptare pe care o avem de la altcineva. Daca partenerul nostru vine acasa tarziu la cina, fara da a explicatii si ne suparam, este pentru ca el a incalcat regula noastra de a comunica. Cand cineva incalca regulile noastre si ne suparam, este important sa ne intrebam daca cealalta persoana a fost constienta de regulile noastre. Poate ca a fost propria noastra regula pe care o avem in capul nostru si pe care nimeni altcineva nu o stie. Chiar daca presupunem ca ar trebui sa stie care sunt regulile noastre, asta nu se intampla intotdeauna.

I-ai spus vreodata celuilalt ca ai aprecia daca te-ar suna, daca el va veni mai tarziu la cina? El poate a crescut intr-o casa in care mamei lui nu-i pasa daca tatal sau intarzia la masa, asa ca partenerul poate considera ca el nu are nevoie de aceasta regula de a anunta in cazul in care el va veni tarziu. El nu era constient de faptul ca el a incalcat o regula .

Un alt mod de a spune acest lucru este, daca vom deveni suparati pe cineva, este pentru ca am avut o asteptare de la el si nu a indeplinit-o. Uneori, asteptarile noastre sunt nerealiste. Daca vrem ca cineva sa faca ceva pentru noi si ei nu o fac, poate ca asteptarile noastre au fost prea mari, sau poate alte persoane nu stiau care au fost asteptarile noastre, pentru ca nu le-am spus. Tocmai am presupus ca ar trebui sa stie, fara sa ne intrebe .

Atunci cand exista o suparare, ne intrebam: „Ce reguli au fost incalcate si am comunicat regula mea sau asteptarile intr-un mod care clarifica ceea ce am nevoie de la ei?” In cazul in care regula este nerealista si doriti o relatie cu aceasta persoana, atunci ar fi probabil o idee buna sa schimbati regula. In cazul in care regula este „sotul/sotia ar trebui sa ma faca fericit/a” si sunteti nefericiti, regula este, probabil, nerealista. Nimeni nu poate sa ne faca fericiti, suntem responsabili pentru viata noastra.

Regulile pot fi vorbite sau nerostite si de multe ori nici macar nu stim care sunt regulile noastre. Stim doar ca suntem suparati si dam vina pe alte persoane. Daca acestea nu sunt constiente de regulile noastre, atunci asumarea responsabilitatii pentru supararea noastra este importanta, daca dorim sa construim o relatie de incredere. Comunicarea este cel mai bun instrument pentru rezolvarea incalcarii regulamentului. Cauta si crede in ceea ce regulile tale reprezinta pentru situatii diferite si afla ce reguli au alti oameni.

 

Google+FacebookTwitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *