Isteria maidanezului

isteria-maidanezilorIn ultimul timp s-a iscat o adevarata isterie legata de subiectul maidanezilor. Oamenii s-au impartit in speta in doua tabere, cei care vor ridicarea “fiarelor” de pe strada si uciderea lor inainte de a fi noi ucisi, respectiv cei care se opun vehement acestei practici, intitulandu-se iubitori de animale. Ecoul declaratiilor si protestelor a ajuns chiar peste granite, strainii privindu-ne mai degraba ca pe niste barbari care fac rau “celui mai bun prieten a omului”, desigur subliniind incapacitatea romaneasca de a gestiona o problema interna. Nimic roz pana aici. Din punctual meu de vedere situatia nu este nici simpla si nici prea aproape de rezolvare.

Cainele-cel mai bun prieten al omului.

Cainele este un animal domestic care de-a lungul timpului a fost utilizat pentru paza gospodariilor si a stapanilor, ajungand sa fie indragit pentru istetime, dragalasenie si apropierea sa fata de stapan. Poate fi un bun companion atat pentru copii cat si pentru adulti, fiindu-i atribuit chiar apelativul prieten al omului. Totusi cainele este un animal ce are nevoie de un stapan care sa-l hraneasca si sa reprezinte o autoritate in fata acestuia, altfel se indeparteaza de conceptul animalului domestic, capatand o individualitate, o nesupunere ce-l imping spre o lupta pentru supravietuire, uneori chiar contra omului.

Locul cainelui nu este pe strada.

Oricat de mult am iubi animalele trebuie sa recunoastem ca in mod normal intr-o capitala cu ifose europene nu ar trebui sa intalnim animale deplasandu-se nestingherite pe strazi. Cu atat mai mult sa ne temem ca vom fi muscati sau mai rau… Desigur ca nu este normal nici sa mergem pe strada si sa ne trezim cu piciorul infipt intr-un canal descoperit sau sa stam incordati cu gandul ca oricand ne putem pomeni cu o bucata de tencuiala pravalindu-se peste noi. Problemele sunt numeroase si diverse.

Vinovatii sunt tot oamenii

Cainele nu a ajuns de unul singur pe strazi, ci a fost abandonat de unii dintre noi, mai ignoranti de fel, ce s-au plictisit de companionul sau care poate cerea ceva mai mult decat se asteptasera ei initial, si s-au vazut nevoiti sa-i redea “libertatea” totala. Si astazi, cand numarul cainilor maidanezi a crescut excesiv, noi nu ne asumam responsabilitatea si incercam sa dam toata vina pe niste animale care pana la urma incearca sa se adapteze si sa supravietuiasca, din pacate afectandu-ne noua viata.

Da, cainele maidanez poate fi o fiara cand ataca, musca si inspaimanta oamenii care fie sunt mai slabi de inger, fie au avut o experienta neplacuta si incremenesc numai cand vad un caine de la distanta, fie el si pasnic. Unora le e frica, poti sa-i invinovatesti? Cainele poate fi si dragalas, iubitor, cu ochii mari si umezi, prietenos cu copiii. Sunt doua fete ale aceleiasi monede. Tot omul strica, unii considerandu-i fiinite angelice, continuand sa-i hraneasca nestingheriti in spatii circulate, altii alaturandu-le termenul de “fiara” ce-si merita pieirea cu orice pret.

Ce e de facut? Banuiesc ca majoritatea isi doreste ca animalele sa dispara de pe strazi. Dar cum sa infaptuim asta? Omorandu-i? asta ar fi cea mai usoara cale, dar omul atoatestiutor, inteligenta suprema a planetei atata poate? Sa nu uitam care este cauza problemei. In opinia mea pe langa adunarea animalelor in adaposturi, sterilizarea este cea mai viabila solutie pe termen lung. Aceasta alaturi de educarea populatiei pentru a nu mai abandona animalele pe strazi, precum si pentru adoptarea lor sunt cele mai la indemana solutii.

Google+FacebookTwitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *