Bacteriile intestinale, deosebit de utile pentru creierul nostru

creier-bacteriiOrganismul nostru a fost gandit inca din momentul conceptiei sa lupte de unul singur cu tot felul de afectiuni comune si cu virusi sau bacterii externe. Lupta asta poate fi uneori inegala, insa exista niste aliati de nadejde, ascunsi in cea mai neasteptata parte a corpului nostru. In intestinele noastre traiesc sute de bacterii bune care ne ajuta sa ne mentinem sanatos sistemul digestiv si sa procesam mai rapid mancarea ingerata. Ele joaca un rol important in procesele de descompunere a alimentelor care ajung in stomac si in intestine si ne feresc de eventuale infectii ale sistemului digestiv. Ce nu stiati pana acum e ca tot ele sunt raspunzatoare si de protejarea creierului impotriva accidentelor vasculare.

Bacteriile acestea ne pot afecta sanatatea fizica si psihica, starea de spirit sau pofta de mancare, controlandu-ne intr-un fel toate miscarile. In urma unor studii facute pe soricei de laborator s-a constatat ca microbii intestinali din anumite clase reduc din severitatea si incidenta accidentelor vasculare. Soarecii au primit antibiotice care ii ajutau sa aiba si o microflora intestinala foarte puternica, in vreme ce o parte dintre ei nu a primit nimic. Dupa doua saptamani soarecii au suferit un accident vascular ischiemic provocat, adica sangele nu a mai putut ajunge la creier din cauza unui vas obstructionat. Severitatea leziunilor provocate de accidentul vascular a fost mult mai mica la soarecii care aveau microflora microbiana perfecta. Sistemul imunitar intervine si el in joc si protejeaza creierul de inflamatii si accidente vasculare. Desi pare ciudat, microflora nu are o interactiune directa chima asupra creierului, insa poate influenta celulele sistemului imunitar ca sa ajute neuronii sa supravietuiasca.

Celulele sistemului imunitar se pot localiza in zona meningelui, invelisul exterior al creierului uman, determinand un raspuns rapid pentru a nu permite accidentelor vasculare cerebrale sa produca pagube grave la nivel cerebral. In lumina acestui studiu putem spune ca o alimentatie corecta ne poate ajuta, iata, sa avem si un creier sanatos si ferit de afectiuni grave, insa antibioticele nu trebuie sa mai faca parte din viata noastra de zi cu zi. Cu cat luam mai multe medicamente fara prescriptie, cu atat distrugem microbii si bacteriile bune din intestine, foarte utile in lupta cu accidentele vasculare cerebrale.

Google+FacebookTwitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *